uteochcyklarsenaste

blogginläggen

tibetansk epilog

2009-11-13 Söta upplevelser och sura insikter avslutar en resa som varit en vinnare. Nu åker vi hem.

Läs mer...

vid drömmarnas palats

2009-11-04 En gruppbild vid Potalapalatset, det var drömmen vid köksbordet i Uddevalla. Nu är vi där.

Läs mer...

plågade på platån

2009-10-26 Snöstormar, minusgrader och hög höjd. Resan över högplatån har inte varit någon picknick hittills.

Läs mer...

kommentarerna

2013-01-23 13:16:10

Läs mer...

Marie skrev

2011-03-02 15:07:27 Hej, Tack för ett intressant inlägg! Jag hittade er sida och undrar om ni skulle vara intresserad av att publicera en länk till våran klients hemsida? Denna artikel har en diskret länk till Expedias hemsida, som vi sammarbetar med. Namn: Expedia URL: http://www.expedia.se/ Tack för att ni har tagit er tid och läst. Tveka inte att kontakta mig om ni har några frågor. Jag skickar gärna artikeln till er om ni är intresserad. Med vänlig hälsning, Marie Sjöström OBAN Multilingual marie.sjostrom@obanmultilingual.com

Läs mer...

//Gadden skrev

2009-11-13 18:54:47 ... ge dig, Jocke, en eloge för din förmåga att berätta. Tack och välkommen hem. //Gadden

Läs mer...

filmerna

final

 

2009-11-12 En lång skön nedförsbacke, ända fram till Potalapalatset den sista dagen. Ganska fin känsla.

Se filmen...

vinter i paradiset I

 

2009-10-28 Vägar som kräver dubbdäck och temperaturer som kräver fullt ställ. Gobi är långt borta.

Se filmen...

vinter i paradiset II

 

2009-10-28 Fyra minus, 5000 meter över havet och 17 sekundmeter i snoken. Ingen solskenscykling längre.

Se filmen...

bilderna

skapad i 'ute och cyklar'

 
Foto: Cecilia Rodhe

Foto: Cecilia Rodhe

Idag har det varit en typisk grå och fuktig novemberdag här i Stockholm. Sedan en tid har träden fällt alla sina löv och hösten har tagit ett rejält grepp om hela vårt land, även om det fortfarande är milt i södra Sverige. Tidigare i veckan har en och annan lastbil rullat in här i stan, lastade med granar som ska pryda stadens torg nu när det börjar närma sig advent och jul och idag har varuhuset NK avtäckt sin julskyltning.

Vädret till trots har vi ändå varit ute några timmar, min sambo och jag. Vi har nämligen varit barnvakt till hans brorsdotter som är 1,5 år gammal. Tända ljus, te och inomhusmys i soffan smäller inte högt där kan jag lova! Desto mer spännande är det att vara ute och gå i parken bland stora träd, geggiga vattenpölar och nedfallna löv. Jag undrar ibland när den lusten att vara ute i alla väder avtog, för de flesta av oss vuxna håller ju sig helst inomhus när dagarna blir kortare och naturen lite brunare och gråare. På tal om höst och nedfallna löv; vet du varför träden fäller sina löv och varför de skiftar färg på hösten?

Foto: Cecilia Rodhe

Foto: Cecilia Rodhe

Vintern är en svår tid för växterna då det råder brist på vatten, ljus och värme. Detta innebär att fotosyntesen inte kan utföras i växterna, d.v.s. den kemiska process som sker i de gröna, klorofyllrika bladen och som ger växterna energi. Bara sådana arter som är anpassade till vinterklimat kan överleva vintern här i Sverige. Barr- och lövträd i vårt land har utvecklat olika lösningar på detta problem och de fungerar tydligen; det finns ju både barr- och lövträd här.

Foto: Cecilia Rodhe

Foto: Cecilia Rodhe

Ett löv skulle inte klara vinterns kyla och därför drar träden tillbaka en del av näringen som finns i löven, fäller löven och bildar nya året därpå. Träden innehåller flera olika färgämnen, varav det finns mest av det gröna klorofyllet under sommarhalvåret. På hösten bryts färgämnena ner i olika takt och då kan andra färgämnen än klorofyll framträda, t.ex. karoten, vilket gör att löven skiftar i färger som rött, orange och gult innan de bleknar och faller av. Under den här perioden är skogen fantastiskt vacker att vistas i och åtminstone jag blir väldigt glad och uppiggad av de varma höstfärgerna.

När de nya löven bildas på våren kan fotosyntesen ske igen. Naturen blir nu alldeles illgrön av de nyutslagna löven. I fotosyntesen används energi från solljuset till att omvandla vatten och luftens koldioxid till syre och energirikt socker. Syret avgår från träden och blir då tillgängligt för bl.a. oss människor att andas in; det är ju därför man ibland kallar regnskogen för jordens lungor.

Foto: Cecilia Rodhe

Foto: Cecilia Rodhe

Barrträden å andra sidan har flera andra anpassningar som gör att de klarar vinterns kyla och torka utan att fälla sina barr; barren har t.ex. en speciell form och uppbyggnad som gör att vatten inte avdunstar så lätt och har låg vattenhalt vilket minskar risken för frysning. Men det är faktiskt inte bara lövträden som fäller blad och bildar nya, även barrträden byter ”blad” fast inte alls lika ofta som lövträden. Tallens och granens barr kan hänga med i flera år innan de fälls. Även i barrträd sker fotosyntes och den styrs framför allt av tillgången på fritt vatten som kan tas upp av trädet, vilket medför att fotosyntesen är högst på sommarhalvåret. Eftersom barren sitter kvar året runt måste de vara starkare och stabilare än löven för att inte frysa sönder under vintern. Det innebär också att det tar mycket längre tid för barr att bildas än för löv.

Foto: Cecilia Rodhe

Foto: Cecilia Rodhe

Sedan finns det ju alltid ett undantag som bekräftar regeln, och det får väl i det här fallet sägas vara lärkträdet som ju faktiskt fäller sina barr på hösten.
fake rolex klockor kopior

Foto: Cecilia Rodhe

Foto: Cecilia Rodhe

Som vi nämnt i tidigare blogginlägg är gammelskog en viktig kolsänka som tar upp atmosfäriskt kol och binder upp det för lång tid framöver. Utöver gammelskogens positiva effekter på den biologiska mångfalden bidrar den därmed även till att motverka klimatförändringarna. Titta därför gärna in i miljöshoppen på vår hemsida och köp miljövänliga julklappar och julkort - dina nära och kära blir glada samtidigt som du bidrar till att mer gammelskog kan bevaras!


Cecilia Rodhe, Ett klick för skogen
cilla@ettklickforskogen.se

www.ettklickforskogen.se

kommentarerpartners