uteochcyklarsenaste

blogginläggen

tibetansk epilog

2009-11-13 Söta upplevelser och sura insikter avslutar en resa som varit en vinnare. Nu åker vi hem.

Läs mer...

vid drömmarnas palats

2009-11-04 En gruppbild vid Potalapalatset, det var drömmen vid köksbordet i Uddevalla. Nu är vi där.

Läs mer...

plågade på platån

2009-10-26 Snöstormar, minusgrader och hög höjd. Resan över högplatån har inte varit någon picknick hittills.

Läs mer...

kommentarerna

2013-01-23 13:16:10

Läs mer...

Marie skrev

2011-03-02 15:07:27 Hej, Tack för ett intressant inlägg! Jag hittade er sida och undrar om ni skulle vara intresserad av att publicera en länk till våran klients hemsida? Denna artikel har en diskret länk till Expedias hemsida, som vi sammarbetar med. Namn: Expedia URL: http://www.expedia.se/ Tack för att ni har tagit er tid och läst. Tveka inte att kontakta mig om ni har några frågor. Jag skickar gärna artikeln till er om ni är intresserad. Med vänlig hälsning, Marie Sjöström OBAN Multilingual marie.sjostrom@obanmultilingual.com

Läs mer...

//Gadden skrev

2009-11-13 18:54:47 ... ge dig, Jocke, en eloge för din förmåga att berätta. Tack och välkommen hem. //Gadden

Läs mer...

filmerna

final

 

2009-11-12 En lång skön nedförsbacke, ända fram till Potalapalatset den sista dagen. Ganska fin känsla.

Se filmen...

vinter i paradiset I

 

2009-10-28 Vägar som kräver dubbdäck och temperaturer som kräver fullt ställ. Gobi är långt borta.

Se filmen...

vinter i paradiset II

 

2009-10-28 Fyra minus, 5000 meter över havet och 17 sekundmeter i snoken. Ingen solskenscykling längre.

Se filmen...

bilderna

gammelskogen, en viktig kolsänka

skapad 2009-10-17 i 'skogsbloggen'

 
gammal tallhed

gammal tallhed

Sitter i köket hemma hos min familj och väntar på att mamma ska servera mig franska crepes fyllda med nutella och bananer. Utanför fönster regnar det och termometern visar +6 grader. På mammas polska TV-kanaler visas bilder med jämna mellanrum om snöstormen som just har härjat i landet och jag tänker tillbaka på sommaren som varit med de högsta temperaturerna här uppe i Norrland. Vetenskapen lär oss att ett klimat inte ändras bara sådär från ett år till nästa, det måste gå minst 30 år om jag minns rätt med avvikande temperaturförändringar innan man kan säga att själva klimatet har ändrats. Jag kan verkligen köpa det argumentet men visst börjar vi kunna märka skillnader i hur våra vintrar och somrar ser ut.

KLIMATFÖRÄNDRINGAR!!! Vi har fått se och höra en hel del rubriker av denna typ i media de senaste åren och rapport efter rapport publiceras av hängivna forskare med senaste rön gällande klimatförändringar med dess skräckscenarios som framtiden har att ge. Politiker fixar fram så kallade klimatpaket för att visa sitt engagemang i frågan och vi ”vanliga dödliga” börjar långsamt tröttna på all den uppståndelse som sker i frågan om klimatet på vår jord. Kanske kändes livet lite lättare då vi levde i vår okunskap om hur vår påverkan sätter sina spår i de jordliga tillstånden, då visste vi helt enkelt inte bättre. Idag ställs vi inför ett val, ska jag föra ett medvetet leverne där min klimatpåverkan kan sänkas till minimala nivåer eller kör jag på som vanligt och blundar inför alla klimatvarningar? Det blir inte lättare heller av forskare som bråkar om huruvida klimatförändringarna sker på naturlig väg eller om vi människor är den främsta orsaken till dem. Jag själv väljer inte sida utan tror starkt att hela processen är med komplex än så.

Vi alla som jobbar inom Ett klick för skogen har länge väntat tålmodigt på rapporter angående den gamla skogen och klimatfrågan. Vi har sedan tidigare förstått att förstörelsen av gammelskogarna knappast gynnar en positiv utveckling av klimatet, tvärtom, ju fler värdefulla ekosystem vi förstör för ekonomins skull desto värre blir det, vi kan kalla det för trädkramarlogik om inte annat. Jag har lagt huvudet i händerna med tunga suckar varje gång jag hört en högt uppsatt politiker eller vd av något slag påstå att skogsbruket gynnar klimatet eftersom unga växande träd suger i sig massor av CO₂ i motsats till gamla skogar. Kan man verkligen tänka så ensidigt och tro att vi räddar världen genom att hugga ner skogar och ersätta dem med trädplantage eller är det bara ett spel i sin strävan om den ekonomiska tillväxten? Ja jag vet inte vad jag ska tro, därför är jag så otroligt glad med resten av EKFS gänget att seriös forskning har lagts fram i ljuset om gammelskogens viktiga roll som kolsänka.

Två forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, Micael Jonsson och David Wardle har skrivit en mycket intressant vetenskapig artikel om hur gammelskogarnas artsammansättning starkt påverkar kolupptaget.

”Våra resultat visar att lagret av kol i gammelskogar fortsätter att växa trots att de blir äldre och äldre, eftersom de lagrar en stor mängd kol i marken. Dessutom visar våra resultat att växtarterna som finns i gammelskogar till stor del driver den ökande kolinlagringen, eftersom de producerar växtmaterial som bryts ner långsamt och därmed bygger på kollagret i marken”.

Citatet är taget ur en intervju Ett klick för skogen gjorde med Micael Jonsson. Gå gärna in på vår hemsida och läsa hela intervjun! Jonsson och Wardle menar att det viktiga upptaget sker främst i markytan inte ovan den. Detta beror på att en skog med naturlig kontinuitet, alltså skogar som får åldras i fred och inte utsätts för avverkning, skiftar sin artsammansättning vilket i sin tur påverkar mängden bundet kol i marken. Detta är ett lysande exempel på alla arters speciella funktioner i ett ekosystem, sett både i lokal och global skala och att fortsatt utrotning av dessa arter leder till att jorden mår sämre och sämre. Det senaste året har Sveriges nettoutsläpp av CO₂ ökat trots alla ”klimatpaket” och ett starkt samband kan ses med det ökade uttaget av virke i skogarna runt omkring i landet. En viktig del i SLU-forskarnas rapport säger oss att kol som är bundet i marken kan lagras i flera tusen år till skillnad från kol upptaget ovan mark. De flesta av oss kan nog summera 1 + 1 och förstå att förstörelsen av gammelskogarna leder i slutänden till att all den lagrade kolen tillslut släpps lös i atmosfären. Kanske är det just den fortsatta avverkningen på gammelskogen som har lett fram till siffror om det ökade nettoutsläppet av CO₂ i Sverige.

Jag hoppas starkt på att den nya forskningen kan få politiker att vakna till lite och ta fram den välbehövliga skogsindustridebatten i fokus. Det pratas till höger och vänster om den hållbara utvecklingen men tyvärr hör, iallafall jag, för mycket ord och ser alldeles för lite handling. Jag vill uppmana alla som läser detta att sätta press på sina lokalpolitiker att ta tag i frågan, naturen har inte råd att vänta. Det måste tas fram ett hållbart skogsbruk där alla parter har att vinna på, både vi människor och vår älskade moder jord. Länge leve

Jag lämnar över bloggandet till Cilla i EKFS i några veckor. beger mig nämligen till Borneos regnskogar imorgon för att delta i ett mycket intressant projekt gällande utvecklingen av ett hållbart skogsbruk i tropikerna. Jag kommer att bo under presenning mitt ute i ingenstans i djupet av djungeln i fem veckor och kommer att ha föga kontakt med omvärlden. Jag lovar att dela med mig av mina upplevelser när jag åter är hemma igen!

Paulina Niedzwiecka
Ett klick för skogen
www.ettklickforskogen.separtners