uteochcyklarsenaste

blogginläggen

tibetansk epilog

2009-11-13 Söta upplevelser och sura insikter avslutar en resa som varit en vinnare. Nu åker vi hem.

Läs mer...

vid drömmarnas palats

2009-11-04 En gruppbild vid Potalapalatset, det var drömmen vid köksbordet i Uddevalla. Nu är vi där.

Läs mer...

plågade på platån

2009-10-26 Snöstormar, minusgrader och hög höjd. Resan över högplatån har inte varit någon picknick hittills.

Läs mer...

kommentarerna

2013-01-23 13:16:10

Läs mer...

Marie skrev

2011-03-02 15:07:27 Hej, Tack för ett intressant inlägg! Jag hittade er sida och undrar om ni skulle vara intresserad av att publicera en länk till våran klients hemsida? Denna artikel har en diskret länk till Expedias hemsida, som vi sammarbetar med. Namn: Expedia URL: http://www.expedia.se/ Tack för att ni har tagit er tid och läst. Tveka inte att kontakta mig om ni har några frågor. Jag skickar gärna artikeln till er om ni är intresserad. Med vänlig hälsning, Marie Sjöström OBAN Multilingual marie.sjostrom@obanmultilingual.com

Läs mer...

//Gadden skrev

2009-11-13 18:54:47 ... ge dig, Jocke, en eloge för din förmåga att berätta. Tack och välkommen hem. //Gadden

Läs mer...

filmerna

final

 

2009-11-12 En lång skön nedförsbacke, ända fram till Potalapalatset den sista dagen. Ganska fin känsla.

Se filmen...

vinter i paradiset I

 

2009-10-28 Vägar som kräver dubbdäck och temperaturer som kräver fullt ställ. Gobi är långt borta.

Se filmen...

vinter i paradiset II

 

2009-10-28 Fyra minus, 5000 meter över havet och 17 sekundmeter i snoken. Ingen solskenscykling längre.

Se filmen...

bilderna

älskade blåbär

skapad 2009-08-05 i 'skogsbloggen'

 
Vaccinium mytrillus, skogens guld

Vaccinium mytrillus, skogens guld

Blåbär, blåbär, blåbär, det är det enda som cirkulerar runt i hjärnan på mig. För några dagar sedan begav jag mig ut i skogen för att plocka dessa smaskiga bär och gjorde sedan sylt av dem, igår gav jag mig ut igen och resultatet blev fyra stycken delikata blåbärskakor. Frukosten bestod imorse av havregrynsgröt med… just det, blåbärssylt och en bit blåbärsskaka! När jag blundar ser jag små blåa klotrunda former, jag undrar varför..

Hur som haver, blåbär är temat för Ett klick för skogens allra första blogginlägg, jag kan omöjligt skriva om något annat just nu, och det passar sig väl då det är högsäsong för dessa ljuvliga bär. För mig är blåbär skogens guld och de har varit en stor del av min uppväxt, på både gott och ont. När jag var sju år gammal flyttade jag och mamma till Sverige till en by utanför Umeå. Flytten från storstaden Gdansk i Polen till det folktomma Norrland rakt in i skogen var som en dröm för mig. Jag spenderade hela dagarna i skogen där min fantasivärld fick flöda fritt. Mitt godaste recept bestod av blåbär, sand, tall- och granbarr samt en skvätt vatten, en mycket god ”soppa”. Något år senare började jag med en rätt så seriös bärblockning då jag insåg att jag kunde tjäna alldeles egna pengar på det. I skolan blev jag självklart retad för det eftersom jag var polack och tydligen så är bärplockning polackernas ”enda” sysselsättning här i världen. Tack och lov var jag smart nog att inte ta åt mig så värst mycket utav den skämtsamma kritiken utan var stolt över vilken självständighet jag fick tack vare bären. Till och med idag är blåbär en slags livlina för mig då jag inte har något sommarjobb i år, men mest bunkrar jag upp med sylt, saft och frysta bär inför den långa vintern.

Vaccinium myrtillus är blåbärets latinska namn, det hör till familjen ljungväxter (Ericaceae) och är en så kallad risbuske, dock ur den botaniska aspekten är blåbär ett dvärgträd med huvudstam och grenar som bildar en bladkrona. Frukten som är ett bär är överdraget av en ljusblå vaxhinna som skyddar bäret mot uttorkning. Ibland stöter man på alldeles svarta bär, de saknar nämligen den ljusblåa vaxhinnan. Förr i tiden trodde man att de svarta bären var giftiga då korna eller räven hade pissat på dem, och fick namnet skomakarbär som används än idag. En annan myt om de svarta bären var att huggormen hade slickat på dem. Blåbär växer främst i så kallade blåbärsgranskogar som är den vanligaste och viktigaste skogstypen i Norden. Denna typ av skog är det naturliga slutstadiet i vegetationsutvecklingen på många marker och därmed är, det vi kallar för gammelskogar då skogarna nått åldern 130-150 år. Dock är blåbärens utspridningsförmåga hög och kan hittas även upp på fjällhedar.

De senaste åren har vi fått läsa en hel del om blåbärens medicinska egenskaper, de ska bota magåkommor, hindra åldrandet tack vare antioxidanterna, förbättra synen och det finns även studier som pekar på att blåbär kan skydda hjärnan och kanske stärka minnet. Antioxidanterna som är av typen antocyaniner ska även förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Blåbär är helt klart ett mirakelbär och även om många påståenden om blåbärets läkande krafter inte har tillräckligt stark vetenskaplig grund ännu, kommer man i alla fall inte att må sämre av att äta mycket blåbär. Den senaste rapporten om blåbär kommer från Sveriges radio som säger att majoriteten av svenska blåbär exporteras som hälsopreparat, främst till Kina och Japan där blåbärsextraktet utvinns och marknadsförs som medel mot ögontrötthet. De skandinaviska bären ska tydligen vara av högsta kvalité. I Sverige har utvinningen av extraktet inte riktigt kommit igång ännu men i höst ska ett företag i Västerbotten ägna sig åt en småskalig utvinning av blåbärsextraktet.

Blåbär äts självklart inte bara utav oss människor, många djur livnär sig på bären som grävlingar, rävar, orrar och ripor. Björnen äter stora mängder blåbär på sensommaren. Sockret från bären omvandlas till fettreserver som behövs då björnen går i ide.
En fråga som ofta hänger över mig när jag vandrar omkring i blåbärsskogen är hur framtiden egentligen ser ut för blåbär. Visserligen är inte blåbär någon utrotningshotad art men trakthyggesbruk, så kallade kalhyggesavverkningar pågår fortfarande i stor utsträckning vilket har en negativ effekt på bären. De försvinner där skogen avverkas och ersätts då av lingon som gillar högt ljusinsläpp. Kanske inget större problem för oss människor men hur blir det för alla dessa djur, som livnär sig på blåbär, när skogen avverkas? En tanke värd att fundera på.

Som avslutningsvis vill jag tipsa om ett eget recept på blåbärssylt. Bestämde mig för att göra en sats här om kvällen och just när jag hade satt bären på kokning insåg jag att jag inte hade så mycket strösocker kvar. Istället för att rusa till affären använde jag mig av muscovado råsocker som jag lyckligtvis hade hemma. Resultatet blev bättre än jag trodde, fick en blåbärssylt med en hint av lakrits smak, hur gott som helst. Vill du använda dig av muscovado sockret så tänk på att inte ta för mycket då det har en starkt sötande effekt. Till ca två liter blåbär använde jag endast runt 2-3 dl muscovado socker och ca 2 dl strösocker. Hoppas det smakar!

Paulina Niedzwiecka

Ett klick för skogen
paulina@ettklickforskogen.se
www.ettklickforskogen.separtners